parallax background

Den Gamle By model skala 1:100

Egtvedpigens smykker
5. august 2023
Dansk Arkitektur Center
20. august 2020

Om projektet

Vi blev kontaktet af Peter Bjerrum, museumsinspektør for Den Gamle By, med henblik på at skabe et oversigtskort over byen i forbindelse med den planlagte opførelse af en ny hovedindgang. Formålet var at give besøgende et visuelt overblik over byens omfang.

Problemet var, at de besøgende ikke havde et godt overblik over Den Gamle By. Man havde udarbejdet en brochure med et kort over byen, men folk havde alligevel svært ved at danne sig et overblik. 

Da vi havde identificeret udfordringerne ved den eksisterende brochure, besluttede vi at udvikle en fysisk oversigtsmodel som en miniaturemodel, der ville tillade besøgende at danne sig et præcist indtryk af byens størrelse og de forskellige seværdigheders beliggenhed.

Vi undersøgte forskellige idéer, herunder forskellige materialer, stilarter og budgetmæssige overvejelser. Efter en grundig evaluering besluttede vi at skabe en realistisk model i skala 1:100, med nøje opmærksomhed på de mindste detaljer. Den endelige model strækker sig over en længde på ca. fire meter og en bredde på to meter.

For at opnå resultatet med den ønskede detaljegrad og realisme, optog vi en 360 graders videodokumentation af hele byen. Da 3D-scanning ikke var praktisk mulig på grund af den store detaljegrad, valgte vi at rekonstruere 3D-tegninger af hver bygning baseret på Den Gamle Bys arkivs originale tegninger kombineret med videodokumentationen. Disse modeller blev derefter 3D-printet og nøje håndmalet for at opnå den ønskede realisme. 

Efter færdiggørelsen af modellen af Den Gamle By begav vi os til Aarhus for at opstille den. Vi designede en specialfremstillet montre med lys, der kunne præsentere modellen på bedste vis. Montren er blevet udviklet med stor omhu og tager højde for den kompleksitet, der opstår som følge af de forskellige vinkler og detaljer på modellen. Samtidig har vi sørget for, at montren er let at vedligeholde og rengøre.

insta 39

360 graders videodokumentation

Vi gik hele byen igennem, så vi havde hvert enkelt hus fra alle vinkler.
insta 31

3D tegning

Hvert hus blev tegnet i 3D, så det kunne 3D printes.
insta 28

3D printning

Vi brugte Prusa 3D printere til at 3D printe alle facaderne.
insta 30

Fræsning af model

Vi anvendte CNC fræsning til landskabet. Dataene var baseret på geodata.