Coloplast: En virksomhed, fem målgrupper
20. maj 2019SE Big Blue: Vi lapper salgstragten
20. maj 2019
Astmafløjte og app redder børneliv.
Innovation af hjælpemidler: Hvordan laver man et måleapparat, der via lyden kan angive, hvorvidt man er i fare at få et anfald? Det var udfordringen for praktiserende læge Damoun Nassehi, der ofte ser børn, som glemmer at tage deres astmamedicin og får et astmaanfald. Børn har nemlig ikke udviklet samme kropsfornemmelse som voksne. Det med lige at huske at tage sin medicin, når man er i gang med at fange Pokemons eller sjippe, kan være svært.
Måle lungekapacitet
Sammen har vi skabt Ballonfisken - et lille måleapparat, der ændrer frekvensen på lyden og omsætter styrken. Sammenholdt med data kan det omsættes til lungekapacitet. Barnet kan måle sin egen lungekapacitet, og man kan se, om der er en udvikling hen mod et astmaanfald. Samtidig kan forældrene følge med via app’en, når der er udsving i brugen af fløjten eller i barnets tilstand.
En leg at bruge
Når barnet puster i astmafløjten omdannes pustet til lyd. Lyden gengives grafisk i den medfølgende gratis app, der har to funktioner; en til børn og en til voksne. Grafikken viser lungefunktionen og varsler, hvis der er risiko for anfald. Fløjte og app henvender sig til de 7-12-årige, der har brug for redskaber til at huske på medicinindtaget.
Bedre "adherence"
Der er god ræson i at forbedre ”adherence”, som det hedder på lægedansk, da kronisk undermedicinering er et hyppigt problem for astmatikere. Den øgede kropsbevidsthed og brugen af medicinen forebygger traumatiserende astmaanfald.
Samtidig gør den lille, innovative fløjte det nemt og skægt at måle sin aktuelle lungefunktion. For at anspore til brug for af den lille astmafløjte – døbt ”ballonfisken” - skal barnet på forhånd gætte på lungefunktionen.
Forretningsstrategi for ballonfløjte
Sabroe & Elmkvist har både bidraget med udviklingen af selve produktet, forretningsstrategien og finansieringen, mens Damoun Nassehis' firma DigiDoc Technologies fik ideen. Sammen har vi dannet et konsortium og efterfølgende søgt en EU-pulje og fået 6 mio. kroner dedikeret til udvikling af medicinsk udstyr inden for diagnostik.